Три компании получиха сертификат клас А През последните две тримесечия

...
 
Три компании получиха сертификат клас А През последните две тримесечия
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции отново движат БГ икономиката

  Три компании получиха документ клас А
През последните две тримесечия генератор на стопански напредък на България още веднъж стават вложенията, а освен потреблението и износът. Инвестициите порастват с 4,3% в действително изражение, демонстрират данните на Националния статистически институт. В номинално изражение за последните девет месеца на 2017 година има над 950 млн. лева растеж в индикатора брутообразуване в главен капитал.

Това заяви зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов през вчерашния ден. Той означи, че има добър поток от вложения и интерес към българската стопанска система. Министърът на стопанската система Емил Караниколов пък разгласи, че

доверието на вложителите
към страната ни се завръща

Според него това е знак, че държавното управление води сполучлива политика. “Няма по какъв начин новите вложители и тези, които уголемяват вложенията, да не се съобразят и с това, което държавното управление прави, а то е по отношение на битката с корупцията, монополите и контрабандата “, добави Караниколов, откакто връчи документи за вложения клас А на три компании.

От началото на 2018 година са издадени 10 документа по Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ) с общ размер от близо 600 млн. лева и планувани 877 нови работни места. В края на 2017 година и началото на 2018 година икономическото министерство е сключило контракти за поощряване на 7 сертифицирани плана с общ размер на вложенията 99.76 млн. лева и 1905 нови работни места.

Той акцентира, че един от финансовите тласъци за актуалните и бъдещите вложители, е построяването на инфраструктура. В тази връзка стана ясно, че в края на 2017 година са подписани контракти с вложителите и общините, в които се реализират сертифицираните капиталови планове, като на общините Габрово и Девня и Белослав е възложен запас от бюджета на министерството в общ размер на 3.94 млн. лева

По думите на Караниколов от всички сертифицирани планове за предходната година, 31 са за общо 311.5 млн. лева и към 5850 нови работни места, а

15 плана се реализират
във високотехнологични производства

и услуги и са разпределени на територията на разнообразни области в страната. За съпоставяне през 2016 година са сертифицирани 24 плана, а през 2015 година единствено 12.

Междувременно през вчерашния ден министър Караниколов връчи три документа за инвестиция клас А на компаниите „ Амилум България “ ЕАД, „ Кастамону България “ АД и „ Витте Аутомотив България “ ЕООД за инвестиция клас А по реда на ЗНИ. Общият размер на вложенията на сертифицираните компании е 269 млн. лева, като се планува откриването на 362 нови работни места.
Караниколов сподели още, че се приготвя квалификационната карта по райони, в която всеки вложител ще може да вижда какъв бизнес има на територията на България. В момента тя се свързва с картите на просветителното министерство. Целта е всеки вложител да вижда какви образователни заведения и университети съществуват. Обвързва се и с Агенцията по заетостта, с цел да се вижда и какви свободни бройки и експерти има в районите. Ще има и

мобилно приложение за вложителите

посредством което те ще могат да се срещат с наличната информация на разнообразни езици. Създава се и виртуално деловодство към Агенция за вложения, което ще работи непрекъснато. По отношение на индустриалните зони министърът сподели, че сега се водят договаряния със седем огромни вложители.

Попитан за подготвяните нови контракти от „ Кинтекс “, министърът сподели, че се работи за обезпечаване на договори по нови дестинации освен за държавните сдружения от военнопромишления комплекс, само че и за частните. 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР